Oživeo istoriju:Kalemegdan kao sabirni centar za Jevreje

Kalemegdan je prepun istorije, često turobnih i teških dešavanja o kojima ni ne razmišljamo dok opušteno šetamo njegovim stazama. Jedan takav događaj otrgnuo je iz zaborava daroviti programer Nikola Smolenski, napravivši fotomontažu današnje slike parkinga na Kalemegdanu sa arhivskom nemačkom fotografijom sabirnog centra za Jevreje, aprila 1941, čime je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama.

1070947-36

Sto puta sam prošao Kalemegdanom, ali nisam znao šta se sve dešavalo na tom mestu koje je danas parking. Zato sam odlučio da oživim istoriju kroz fotomontažu dve fotografije. Dugo sam tu ideju nosio u mislima, a onda sam je s kolegom Brankom Brzakovićem i realizovao. Nije to ništa novo, slično se radi u svetu, a mi smo pokušali da to uradimo kod nas – kaže Nikola Smolenski (34).
Pre nekoliko godina, nemački arhiv, Bundesarhiv, otvorio je svoje fajlove i na internet postavio na stotine fotografija iz Drugog svetskog rata, među njima i one iz prvih dana okupacije Beograda.
Nemci su ušli u Beograd 12. aprila i odmah je zavladao užas. Ova fotografija prikazuje isključivo muškarce, verovatno sa Dorćola gde su najčešće živeli, kojima je naređeno da dođu na zborno mesto na Kalemegdan. Odakle su, kako piše, odvođeni na prinudni rad na raščišćavanju ruševina nakon bombardovanja – kaže Vojislava Radovanović, upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja.

Fotografija je odlično izabrana jer predstavlja sam uvod u pogrom koji će se završiti maja sledeće godine kad je javljeno Berlinu da je Srbija očišćena od Jevreja. Već 19. aprila 1941. počelo je glavno popisivanje Jevreja na Tašmajdanu, pod pretnjom smrću.
Istog dana formirana je policija za Jevreje. Sredinom avgusta svi banatski Jevreji, koji su preživeli folksdojčerski pogrom, njih oko 2.500, prebačeni su u Beograd, u Topovske šupe i logor na Banjici. Odatle su odvođeni na streljanje u Jajince i Jabuku. Sredinom novembra, već je pobijeno 5.000 muškaraca Jevreja. Novi talas pljačke i pogroma krenuo je 8-12. decembra 1941, kada su isterani iz kuća i odvedeni na Staro sajmište, gde je do maja 1942. pobijeno 6.000 žena, dece i staraca.


24sata.rs

Pokreće Blogger.