Primo Levi: Pismo njemačkom prevoditelju


…I tako smo završili: radujem se zbog toga, zadovoljan sam ishodom, i zahvalan Vam, a ujedno malko i tužan. Shvaćate, to je jedina knjiga koju sam napisao, a sada smo dovršili s prenošenjem na njemački, osjećam se kao otac čiji je sin postao punoljetan pa odlazi i on se ne može više brinuti za nj.
No nije riječ o tome. Vi ste zacijelo uočili da je Lager za mene, i činjenica da sam o Lageru pisao, bila važna pustolovina koja me duboko promijenila, podarila mi zrelost i razlog za život. Možda je to preuzetnost: ali eto danas ja, zatočenik broj 174 517, zahvaljujući Vama, mogu govoriti Nijemcima, podsjetiti ih na ono što su učinili, i kazati im ''živ sam i htio bih vas razumjeti, kako bih vas mogao suditi''.

Ja ne vjerujem da ljudski život nužno posjeduje neki konačni cilj; ali ako mislim na svoj život i na ciljeve koje sam sebi do sada postavljao, samo jedan prepoznajem posvema razgovijetan i svjestan, i to je upravo taj da donosim svjedočenje, da njemačkom narodu učinim dostupnim svoj glas, da ''odgovorim'' Kapu koji je svoju ruku brisao o moja leđa, doktoru Pannwitzu, onima koji su objesili Posljednjeg [riječ je o likovima iz romana Ako je to čovjek] i njihovim nasljednicima.

Siguran sam da me Vi niste pogrešno razumjeli. Nikada nisam gajio mržnju prema njemačkom narodu, a da se to dogodilo – od toga bih ozdravio sada nakon što sam upoznao Vas. Ne shvaćam, ne podnosim da se čovjeka sudi ne po onome što jest već po grupi kojoj slučajno pripada…

Ali ne mogu reći da razumijem Nijemce: naime, nešto što se ne može shvatiti predstavlja bolnu prazninu, ubod, trajan podražaj koji zahtijeva da bude udovoljen. Nadam se da će ova knjiga imati nekog odjeka u Njemačkoj: ne samo zbog častohleplja već i stoga što će mi priroda toga odjeka možda bolje pomoći da razumijem Nijemce, da taj podražaj ublažim.
13. maj 1960.

Primo Levi, Pismo Heinzu Riedtu,  njemačkom prevoditelju njegova romana Se questo è un uomo (Ist das ein Mensch? Fischer, Frankfurt/M. 1961)

Prevedeno prema Primo Levi, I sommersi e i salvati, Torino: Giulio Einaudi, 1991, str. 131.


S talijanskog preveo Mario Kopić
Pokreće Blogger.