Upoznajte umetnika: Slikar Aleksandar Mitrović


Slikar Aleksandar Mitrović u svojim radovima propituje temelje savremenog, post-modernog doba, i na određen način izlazi iz savremene umetnosti dovodeći u pitanje samu bit umetnosti. Ne čudi, dakle, da se u jednom intervju Mitrović pozvao na Dišanovo (Marcel Duchamp) zagovaranje subjektivnog mehanizama koji proizvodi umetnost u sirovom stanju pokazujući (i dokazujući) da umetnost nastaje kroz subjektivno pitanje o stvarima i vremenu oko nas, pre nego iz bilo koje i kakve teorije. 

U senkama tog vremena 2 - Crtež , kombinovana tehnika, 107x92cm


U skladu sa tim (potencijalnim) delovanjem umetnosti u zajednici Mitrović se bavi i pedagoškim radom. Pokrenuo je radionice predviđene za decu uzrasta od 4 do 14 godina, gde se kroz kreativan i praktičan rad neguje likovni izraz, podstiče i maksimalno koristi dečiji kreativni potencijal.


U senkama tog vremena - Crtež , kombinovana tehnika, 107x92cm
Mitrović je završio Umetničku školu u Užicu, smer-konzervacija kulturnoh dobara, i maturirao na tehnici mozaik. Iste godine upisao Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, smer-slikarstvo u klasi profesora Velizara Krstića. 

Život - Otac , 56x66cm, olovka
Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu upisao 2012. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. 2015. godine stekao zvanje Master likovnog umetnika.


Prisutnost - 50x50cm, lavirani tuš , nagrada Bijenala studentskog crteža Srbije 2013
Radovi su mu izlagani u Portugalu, Francuskoj i Srbiji. Samostalna izlaganja imao je u Beogradu i Arilju. Dobitnik je i nekoliko značajnih priznanja. Zlatnu medalju i specijalno priznanje na “8th international meeting of juvenile art” dobio je u Evori, u  Portugalu, dobitnik je povelje Fakulteta likovnih umetnosti za ostvareno II mesto u tehnici mozaik, zatim nagrade XVII Bijenala studentskog crteža Srbije. 

Nepotvrđen izveštaj - 56x76cm, olovka, olovka u boji, folija
Nagrada Bogomil Karlavaris za posebne rezultate i istaknut doprinos u oblasti likovnog vaspitanja i obrazovanja dece i omladine, Mitroviću je dodeljena na didaktičkoj izložbi „Mudrost čula-dečje likovno stvaralaštvo” u Beogradu. Režirao je, uz Bojana Bralušića, i kratki dokumentarni film 147 kilometara u kome su predstavljenieni putevi i doživljaji učenika koji su dug putu od kuće do škole govorom boje i pokretom ruke pretočili u sliku.


Pokreće Blogger.