Borhes o državi, komunizmu i nacionalizmu


Voleo bih malu državu koja se ne bi primećivala. Živeo sam u Švajcarskoj pet godina i tamo, na primer, niko ne zna kako mu se zove predsednik. Ja mislim da političari ne bi trebalo da budu javne ličnosti. Ne dopadaju mi se ljudi koji se preporučuju na osnovu politike. Oni su za preziranje. (1973)

Kult države odgovara i levici i desnici. Sećam se Spensera koga je citirao Masedonio: ''Više Individua, manje Država''.  A ima je mnogo i više u Rusiji nego u Sjedinjenim Državama. Kad je stvorena nemačka imperija, Niče je rekao: ''Nova imperija, novi idiotizam''. (1981)

Slažem se sa Spenserom: uvek je loše kad je država u nadmoćnosti. Spenser je govorio The man versus the State (Pojedinac protiv države). Naročito sada kad je država doživela svoju užasnu hipertrofiju. Kad sam prvi put sa porodicom putovao u Evropu, 1914. godine, sećam se da nismo imali pasoše. Tada pasoši nisu postojali. Putovalo se po celom svetu, prelazilo se iz jedne zemlje u drugu kao iz sobe u sobu. Jasno, posle toga su došli Prvi svetski rat, Ruska revolucija, pojavilo se nepoverenje ... a sada se bez pasoša ne može ni za pedalj preći iz jedne države u drugu. I ne samo to: ako iziđem na ulicu, iako sam u sopstvenoj zemlji, moram nositi ličnu kartu, jer ako je ne nosim može se desiti da me zatvore. Mislim da je to užasno. Država se upliće u sve, prisvaja sve, u izvesnom smislu je vlasnik svakog pojedinačnog života. Ako se  sudi po tome mislim da smo stigli do socijalizma. Čak i u zemljama sa većom slobodom, država se meša u sve. I ovde kod nas je država vlasnik većine preduzeća, ona eksploatiše sva prirodna bogatstva ... u ovoj zemlji se stvari svakim danom sve više pogoršavaju. To je zemlja kojom vlada država. (1981)

Država se meša u sve. Ovo je zemlja državnih funkcionera koji moraju da vode računa o svemu, da daju mišljenje o svemu, da govore o svemu. A slobode je sve manje i manje. (1981).

Komunizam je nacionalizam. (1978)

Ima komunista koji smatraju da biti antikomunist znači biti fašist. To je toliko nerazumno kao kad bi se za čoveka koji nije katolik reklo da je mormon. (1983)

Komunisti pretenduju na to da su intelektualci, to jest da nisu seljaci. Ovim ne želim kazati da bi svi intelektualci mogli biti komunisti. Pored toga što su intelektualci, komunisti su nacionalisti, a u svakom slučaju su protiv Sjedinjenih Država i gotovo svega što nosi obilježje inostranog. (1984)

Nacionalizam je najveće zlo našeg vremena. Na svu nesreću planeta je podeljena na države, a svaka od njih je obezbedila lojalnost građana, drage uspomene, posebnu mitologiju, zakone, napravde, granice, zastave, grbove i mape. Sve dok bude trajalo ovako proizvoljno stanje stvari, ratovi će biti neizbežni. (1983)

Nacionalizam Argentinaca je njihov kompleks inferiornosti. Onda kad se budu iskreno pogledali u oči i kad se budu oslobodili ove plemenske traume biće bolji i autentičniji. (1984)

Komunisti kažu da sam fašist, a fašisti da sam komunist. To je dokaz da sam na istom rastojanju i od jednih i od drugih. (1967)

Politika je jedan vid zamora. (1981)


Carlos Roberto Stortini, El diccionario de Borges, Buenos Aires 1986. Srpski prevod: Karlos Roberto Stortini, Borhesov rečnik, Beograd 1996, preveli Đurđina Matić i Filip Matić.

Pokreće Blogger.